Raw strava, princip, jak začít a příkladový jídelníček stravování
Druh raw stravování můžete znát také pod názvem „živá strava“. Proč se jí tak říká, se dozvíte v tomto článku. Zprvu si objasníme, co je raw strava a na jakých principech je založena. Následně vám představíme příkladový jídelníček a dozvíte se, proč je důležité se vyvarovat alkoholu.
Princip raw stravy
Základem raw stravy je syrová strava (anglicky: „raw food„), která neprošla tepelnou úpravou nad 45 stupňů Celsia. Tato teplota je hraniční pro zachování vitamínů, enzymů a minerálů v potravě. Při vyšší teplotě dochází ke změně nutričních hodnot v potravinách a struktuře na molekulární úrovni.
Dalším důvodem, proč konzumovat takto „neupravenou“ potravu je, že při smažení, grilovaní a dalších způsobech tepleného opracování dochází k obrovskému kalorickému nárůstu potravin. Příkladem může být oblíbená grilovaná cuketa. Cuketa je od přírody dietní zázrak s obsahem více jak 80% vody. Při grilování se cuketa nakládá do marinády z oleje a koření. Výsledek je, že cuketa je stejně dietní, jako smažené hranolky.
Výhody raw stravování
- Tepelně neopracovaná přirozená strava, kromě bohatého obsahu prospěšných látek se snadněji, rychleji a efektivněji tráví.
- Nepřekyseluje trávicí trakt.
- S vysokým obsahem enzymů neustále detoxikuje lidský organizmus.
- Raw stravování se někdy označuje, jako raw dieta, protože při ní dochází k postupnému úbytku na váze (hubnutí), díky dietnější přípravě jídel.
- Více vitamínů a minerálů z potravin se projeví na zlepšení vašeho zdravotního stavu.
Na co si dát pozor
Denní příjem bílkovin
Příjem bílkovin v raw stravě je problematičtější, oproti běžné stravě. Přijaté bílkoviny z potravy je potřeba každý den počítat, tak aby příjem splňoval minimální množství. Hlavními zdroji bílkovin v raw stravě jsou všeobecně semínka (slunečnicová, dýňová, atd.). Dále takzvané zelené superpotraviny, jako je chlorella, mladý ječmen.
Raw strava a alkohol
Vyhněte se veškerému alkoholu. Raw strava a alkohol k sobě nepatří. Alkohol vytváří v žaludku nežádoucí kyselé prostředí.
Jak začít s raw stravou
S raw stravou byste neměli začínat ze dne na den. Vaše tělo by těžce zvládalo takto razantní změnu ve stravovacích návycích. Doporučujeme postupně v jídelníčku zvyšovat procento raw zeleniny.
Ideální je začít nahrazováním snídaně. Dbejte na to, aby váš raw jídelníček byl pestrý a rozmanitý. Všednost a rutina opakujících se pokrmů by vás zahnala zpátky k nezdravému stravování.
Raw strava detoxikační příznaky
Největší strašák při přechodu na nový způsob stravování jsou detoxikační příznaky, které jsou u každého jedince rozdílné v závislosti, jak je na to jeho organizmus připravený. Příznaky mohou být v podobě únavy, bolesti hlavy, atd. V této fázi je opravdu důležité dodržovat dostatečný pitný režim!
Raw strava jídelníček
Snídaně: Bio ovesné vločky zalité raw mlékem.
Svačina: Jablko s domácí vymačkanou šťávou z pomeranče.
Oběd: Zeleninový salát s nasekanými oříšky pokapaný extra panenským olivovým olejem lisovaným za studena.
Svačina: Hrst směsi oříšků.
Večeře: Quinoa se sušenými houbami.
Raw strava recepty
Raw banánový koktejl
Připravte si zralý banán a oloupejte ho. Následně ho nalámejte do misky, ve které ho budete mixovat. Banán zalijte raw mlékem a přidejte skořici. Vše důkladně rozmixujte a můžete podávat ve sklenici s ledem.
Raw ovesná kaše
Nasypte do misky ovesné vločky a zalijte je raw mlékem. Nechte přes noc v lednici, aby vločky změkly. Ráno k nim přidejte nakrájené meruňky, či jakékoliv jiné ovoce, které máte rádi.