Jaké druhy grilů a způsoby grilování zvolit? Hodnocení je tu!

druhy grilů a způsob grilování

Grilování je velmi oblíbenou činností za teplých večerů či dnů. Griluje se jen tak pro své potěšení, pokud nám přijede návštěv. Zkrátka Češi grilují velmi rádi. Grilují cokoliv a jakkoliv. Pojďme se ale podívat na nejoblíbenější typy grilů, které jsou běžně k dostání a porovnejme si, jaké způsoby grilování je vhodné zvolit. Krátká recenze a hodnocení je tu!

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou jasnou klasikou. Upřednostňuje je až 80% uživatelů. Pravdou je, že pouze grilováním na dřevěném uhlí získává maso nenahraditelnou vůni a chuť.

Grilování může být přímé nebo nepřímé.

Přímé grilování

Přímé grilování znamená, že se maso klade přímo na rozžhavené uhlí. Grilování je méně náročné na čas, maso je mnohem rychleji hotové.

Nepřímé grilování

Při nepřímém grilování se maso peče rovnoměrněji, pomaleji a šetrněji. Maso se klade na rošty. Vanička s dřevěným uhlím je umístěna právě pod nimi. Některé grily jsou opatřené víkem pro zakrytí během grilování. Grily se vyrábějí z různých materiálů. Samozřejmě, že je lépe nešetřit a koupit gril, který nerezne a je odolný proti povětrnostním podmínkám. V současné době je velmi moderní a oblíbený kulovitý gril.

Grilování v krbu

Další velmi oblíbenou variantou grilování na dřevěném uhlí jsou tzv. „krby„. Jedná se o betonové odlitky s otvorem pro grilování a komínem. Některé z nich, ty dražší, jsou vybaveny též udírnou. Ta je určena spíše k douzení již předuzeného masa nebo k uzení potravin méně náročných na čas a teplotu. To jsou například ryby, sýry, douzení uzenin a podobně. Jejich velkou výhodou je především to, že jsou odolné povětrnostním podmínkám, neuklízejí se a můžete grilovat i když prší.

Avšak v souvislosti s grilováním na dřevěném uhlí se hovoří o určitém nezdravém způsobu přípravy masa. Ovšem pokud takové grilování probíhá v rozumné míře, nemusíme se tímto nijak zvlášť zabývat.

Plynové grily

Gril je vhodný pro uživatele, kteří nechtějí mít s grilováním mnoho práce. Nemusí se čekat na rozpálení grilu. Maso je možné položit na rošt ihned po zapnutí grilu, stačí otočit knoflíkem a grilujeme. Další výhodou je možnost regulace teploty grilování. Zároveň se jedná o „čisté“ grilování, není zde žádný popel a nepořádek, kromě napečeného roštu. Jako nevýhoda by se dalo uvést, že gril je poměrně těžký a neskladný.

Elektrické grily

Opět velmi jednoduché ovládání, stejně jako u grilu plynového. Stačí otočit knoflíkem a gril hřeje, žádné předehřívání, roztápění. Griluje se okamžitě. Dá se perfektně rozebrat, takže i velmi dobře vyčistit. Grilování na elektrickém grilu je velmi „čisté“ , nevzniká zde žádný kouř, tudíž se dá používat též v domácnostech.

Lávové grily

Tyto grily jsou na pořízení náročnější, myslíme tím investici. Griluje se žárem z lávových kamenů. Kameny jsou připraveny na grilování, tedy nažhaveny, asi za deset minut. Jsou to kameny z vyhaslých sopek, velmi rychle absorbují teplo, proto je jejich nažhavení poměrně rychlé. Teplotu kamenů lze regulovat pomocí plamene hořáku. Lávové kameny zaručují naprostou hygienickou čistotu, jelikož lávové kameny se během nažhavení samy čistí.

Hodnocení grilů

Nelze zhodnotit, který z výše uvedených typů a druhů grilu je ten nejlepší a nevhodnější. Každý způsob grilování má své pro a proti a proto záleží na každém, jakou cestou se vydá. Existuje velká nabídka venkovních i vnitřních grilů a skutečně každý si může vybrat.

Jaké druhy grilů a způsoby grilování zvolit? Hodnocení je tu!
Ohodnoťte!